FJZ
Filip Jan Zvolský
» Střed světa je láska, protože vše se točí kolem lásky. «
Mgr. Filip Jan Zvolský, DiS

Zrozen 17. 5. 1978 na Malé Straně za bouře a ve znamení Býka. Po absolvování malostranských základních škol Úvoz a Josefská přešel z podhradí do podvyšehradí studovat Soukromé Gymnázium Pod Vyšehradem. Poté rok studoval marně ale přece angličtinu, až konečně zakotvil na divadelní vědě FFUK a roku 2002 přidal i studia na VOŠ a Konzervatoři Jaroslava Ježka - obor Tvorba textu a scénáře. Obě školy absolvoval roku 2005 a honosí se tak tituly magistr a diplomovaný specialista.

Vedle studií však běžel a běží skutečný život. Ten má od pěti let dodnes naplněn mimo jiné lidovými tanci ve folklorním souboru Rosénka a několik let vším možným ve skautském oddíle vedeném fotografem Oldřichem Malinou. Jeho duše však plně patří divadlu. Od roku 1999 hrál profesionálně pohádky pro děti v Divadle Filigrán a založil občanské sdružení APROPO, z něhož se první premiérou autorské hry Pašije ("Jidáši, kam jdeš?") stal divadelní soubor Divadlo APROPO (Ateliér PROzy a POesie), jehož samozvaným principálem je dones a na věčné časy. S APROPO uvedl několik inscenací "Pašije" (2000), "Svatojánská noc" (Od roku 2001) "Genius loci Pragensis" (2002) Aura duchů (2003) "Živý Betlém" (2003- na Starém Městě, 2004 - u Lorety, 2005 u kostela sv.Jana Nepomuckého na Hradčanech, od roku 2006 každoročně – Pražský Hrad), "Jidáši kam jdeš" (2004-Sovovy mlýny, od roku 2008 každoročně na Pražském hradě). V rámci veletrhu Svět knihy uvedl též českou premiéru slovinské hry Matjaže Briški "Bláznivá doba" (2005-Citadela na Petříně) a roku 2004 se s inscenací hry V.Nezvala "Loretka" nastěhoval do Divadla Na Prádle a na několik let zde s Apropem zůstal a uvedl autorské kabarety "Erární baret aneb Zpátky na Montmartre", "Erární baret II. Aneb Zelený spodek" a autorskou revue k 80 výročí Vestpocketky "Zvěst o té revue". Posledně jmenované inscenace jsou autorskými kabarety, jejichž textovou část má na svědomí F.J.Zvolský a hudbu Marek Popp, se kterým v této i jiných oblastech spolupracuje již od mateřské školky. Mimo jiné spolu koncertovali od roku 1994 coby skupina "Dva chlupáči a lilie." Roku 2010 zinscenoval pro MČ Praha 1 "Rychlé šípy", pro společnost Člověk v Tísni hru "Baby", režíroval též slavnostní zahájení Oslav Prahy 2010 a 2011 a galakoncert Heal the World nebo finále Sypmaťáka roku v Divadla Hybernia. Pro Divadlo ARTUR režíroval první podobu inscenace "Hledá se milenec, Zn: Spěchá. Dodnes hraje i pohádky pro děti s APROPO a s Divadlem Matky Vackové.

Věnuje se též perokresbě. Roku 1998 uspořádal F.J.Zvolský svoji první výstavu perokreseb "Láska, svět a běžnosti" ve Velvarech. Roku 2005 představil své kresby i v Praze - navíc na své rodné Malé Straně v kavárně Divadla Na Prádle výstavou s názvem "Zastávka na myšlení" a rok poté i výstavou "Svět z vět, čar a bodů". V prosinci 2006 instaloval výstavu "Obraz duše z černé tuže" v husitské modlitebně v Hostivicích a 2007 výstavu "Žena a tuž" v karlínském klubu Podsklepeno. V prosinci roku 2005 hostoval na výstavě podkrkonošských výtvarníků v Trutnově.

Leč nejen uměním živ je člověk, a proto psal pro Týdeník Rozhlas, byl členem poroty GRAND festivalu smíchu v Pardubicích a je předseda poroty přehlídky České divadlo v Praze. Ve psaní se věnuje všem žánrům od prózy, přes písně především po drama. Psal recenze mimo jiné pro Lidové a Divadelní noviny, portál rozhlas.cz a spousty festivalových zpravodajů, publikoval ve TVARu úryvek z rukopisu Lístek, pro Mladý svět vytvářel kreslené vtipy, založil internetový průběžník Divadelní Prevuet a publikoval v revue Orghast a almanachu Komik. Během studia zakotvil jako elév v Českém Rozhlase a byl členem týmu "Výletů Českého Rozhlasu 1 Radiožurnál", kde působil i jako moderátor a dva a půl roku pracoval jako redaktor zpravodajství a kulturní publicistiky v Českém Rozhlase Regina a rok a půl poté působil též jako pedagog a tajemník va Vyšší odborné škola herecké v Praze.

Roku 2008 založil se svojí ženou, spisovatelkou Helenou Zvolskou (v té době ještě Babickou) a Richardem Veselým Muzeum pražských pověstí a strašidel a o tři roky později roku 2011 též Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy. Zde si též splnil svůj velký sen a dělá vycházky Se staršidlem za strašidly. V roce 2012 spolu s muzeem vydal knihu pražských pověstí: Tajemství pražských půlnocí aneb Strašidla a pověsti staré Prahy."

Strukturovaný životopis ke stažení zde.